недеља, 20. фебруар 2011.

Nadam se da vam neće biti potrebno

K O R I S N E     I N F O R M A C I J E !

MOŽDA NEKO VEĆ ZNA, ALI JE VEOMA KORISNO ZNATI

1) AKO VAS IKADA LOPOV ILI NEKO DRUGI PRISILJAVA DA PODIGNETE NOVAC NA BANKOMATU
Unesite svoj PIN naopako. Tako, ako je vaš PIN 1254, vi unesite 4521. Bankomat će vam dati vaš novac, ali će to automatski prepoznati kao poziv upomoć i alarmiraće policiju za koju lopov ne zna. Ta opcija postoji na svim bankomatima, ali mnogo ljudi to ne zna. Molimo, prenesite ovu informaciju drugima. Nije na odmet imati ovo na umu.

2) KAKO BILO GDE U SVETU POZVATI HITNU POMOĆ - POLICIJU
Jedinstveni broj za vanredne situacije koji se sa mobilnog telefona može pozvati bilo gde u svetu je 112. Ukoliko se nađete van signala vaše mreže, a u pitanju je vanredna situacija, pozovite 112 i Vaš telefon će tražiti bilo koju postojeću mrežu na mestu gde se nalazite. Potom ćete na displeju videti brojeve hitnih službi za područje u kojem se nalazite.
Zanimljivo je: broj 112 možete birati čak i kada je tastatura na vašem telefonu zaključana. Probajte i sami!

3) KLJUČEVI ZA DALJINSKO OTVARANJE AUTA OSTALI ZAKLJUČANI U AUTU
Ovaj će vam trik jednom možda zatrebati. Ako zaključate ključ od auta u autu, a rezervni ključ imate kod kuće, uradite sledeće: nekoga ko je u kući sa vašeg mobilnog telefona zovnite na njen/njegov mobilni. Vaš mobilni držite 30-tak centimetara od vrata vašeg auta. Osoba u vašoj kući treba da drži u ruci ključ vašeg auta blizu mobilnog telefona sa pritisnutim dugmetom za otključavanje. Vaš auto će se otvoriti. Udaljenost uopšte nije bitna, važno je samo da na mobilni pozovete osobu kod koje je rezervni daljinski ključ za otvaranje vašeg auta.

4) SKRIVENA REZERVA U BATERIJI VAŠEG MOBIILNOG TELEFONA
Zamislite da je baterija vašeg mobilnog pri kraju, potreban vam je telefon, a punjač nije kod vas. Nokia telefoni imaju mogućnost rezervne snage baterije. Da biste je aktivirali, ukucajte
* 3 3 7 0 # i vaš telefon će imati 50% "dopunjenu"  bateriju. Telefon će ovu rezervu nadoknaditi tokom sledećeg punjenja baterije.

5) KAKO POTPUNO ONEMOGUĆITI KORIŠĆENJE VAŠEG MOBIILNOG, AKO GA NEKO UKRADE
Prvo morate znati serijski broj vašeg mobilnog telefona. Da biste saznali koji je to broj, ukucajte  * # 0 6 #  i na displeju će se pojaviti 15-cifreni broj. Ovaj broj je jedinstven za vaš aparat. Zapišite taj broj i čuvajte ga na sigurnom. Ako vam neko ukrade telefon, pozovite vašeg operatora, izdiktirajte serijski broj, i operator će blokirati vaš telefon, koji će biti potpuno beskoristan čak i ako lopov promeni sim-karticu. Iako verovatno nećete dobiti nazad vaš telefon, barem ćete znati da kradljivac od njega nema ništa. Kada bi svi ovako postupali, dalje krađe mobilnih telefona ne bi imale svrhe.

Нема коментара:

Постави коментар