субота, 26. фебруар 2011.

Maslac vs. margarin

Margarin je izvorno stvoren radi debljanja purana. Kad je izazvao pomor purana, ljudi koji su uložili sav novac u istraživanja, željeli su vratiti uloženo. Tako su zbili glave kako bi smislili – što učiniti s tim proizvodom, kako bi vratili novac? Margarin je u to doba bio bijela tvar, ni najmanje nalik na hranu, pa su mu dodali žutu boju i počeli prodavati ljudima kao zamjenu za maslac. Kako vam se to sviđa? Smislili su još i dodatnu mudrost: dodali su margarinu različite okusne tvari.

ZNATE LI UOPĆE... Koja su razlike između margarina i maslaca?

Pročitajte do kraja ovaj tekst... Postaje vrlo zanimljivo!

I margarin i maslac imaju približno istu kalorijsku vrijednost.

Ali, konzumiranje margarina može povećati srčane bolesti kod žena za 53% u odnosu na konzumiranje maslaca, kako to navodi najnovije istraživanje Harvard Medicala.

O maslacu
  • Maslac je nešto bogatiji zasićenim masnoćama (8 grama) u odnosu na margarin (5 grama).
  • Jedenje maslaca povećava apsorpciju mnogih drugih hranjivih tvari iz drugih namirnica.
  • Maslac ima mnoge hranidbene prednosti, dok ih margarin ima svega nekoliko – a i to zahvaljujući tvarima koje su dodane u njega!
  • Maslac je mnogo ukusniji od margarina i može pojačati i poboljšati okus druge hrane.
  • Maslac je dio prehrane stoljećima, dok je margarin ušao u uporabu prije nepunih 100 godina.

A sad, o margarinu...
  • Vrlo mu je visok sadržaj masnih kiselina.
  • Utrostručuje pogibao od oboljenja srčanih žila.
  • Povećava ukupan kolesterol i LDL (loši kolesterol) te smanjuje HDL (dobar kolesterol).
  • Povećava peterostruko pogibao od raka.
  • Smanjuje kakvoću majčinoga mlijeka.
  • Smanjuje imunitet i imune reakcije organizma.
  • Smanjuje proizvodnju inzulina.

I sada ona najpogubnija činjenica... I TO JE OSOBITO ZANIMLJIVO!

Margarine je tek JEDNU MOLEKULU udaljen od toga da bude PLASTIKA... I ima 27 sastojaka kao i BOJE!

Već i ove činjenice dovoljne su za izbjegavanje margarina do konca života, kao i svega ostalog što je hidrogenizirano (što znači da je dodan vodik, mijenjajući time molekularnu strukturu dotične tvari...).

Poslužite se i sami pokusom:

Kupite kutiju margarina i ostavite je otvorenu u garaži ili na nekom sjenovitom mjestu. Nakon nekoliko dana, zamijetit ćete nekoliko pojedinosti:
  • ni jedna muha, pa čak ni one dosadne sitne voćne mušice, ne će ni prići margarinu (to bi vam trebalo nešto reći...)
  • margarin se ne će pokvariti ni promijeniti miris, a to zato jer nema hranidbene vrijednosti. I ništa ne će narasti na njemu: ni gljivice, ni plijesni... Čak ni oni sićušni mirkoorganizmi ne će na margarinu naći podlogu na kojoj bi se udomili. A zašto? Zato jer je margarin gotovo plastika. Biste li rastopili svoju plastičnu posudu i namazali je na svoju plošku kruha?
Pošaljite ovaj prilog svojim prijateljima i znancima (želite li ih poučiti...)

Jer, kineska poslovca kaže ovako:

Podijeli li netko s tobom nešto vrijedno, pa imaš od toga probitka, tvoja je moralna obveza podieliti to saznanje s drugima...

I dodajte mi maslac... MOLIM!


Нема коментара:

Постави коментар